Kendetegn - Sådan kender du multe
Multen eller den tyklæbede
multe som der helt præcist hedder, findes i havet omkring Danmark, men kan også trække op i brakke fjorde og ferske åer.
Multen har et strømlignet hoved med en flad pande, kroppen er besat af store sølvskinnende skæl. Ryggen er mørkere end bug og side, og knapt på skinnende.
Multen har en karakteristisk børste på overlæben, som den bruger når den
græsser på sten og stolper. Man siger at
multen er vegetar, da den hovedsageligt spiser plantedele, men den kan også tage små fisk og bunddyr.
Multen har spidse pigge i rygfinnen.
Multen er til tider utroligt sky.
Multen ligner
græskarpen meget. De to arter træffes sjældent de sammen steder, men
græskarpen kan kendes fra
multen, ved at
græskarpen ikke har den karakteristiske børste på overlæben.
Multefiskeri - Hvordan fanger man multe?
Den mest udbredte agn til
multer er hvidt brød fisket under
flåd.
Multer kan også fanges på
fluer, og i nogle tilfælde har
multer også taget
sildeforfang og endda små
woblere og
blink.
Læs guiden til
multefiskeri her:
http://fiskefoto.dk/fotogalleri-artikel/guide-til-multefiskeri-med-broed-forfodring-krog-line-madding/60
Fiskepladser - Hvor fanges multe?
Multen kan træffes ved de fleste danske kyster og i de fleste danske havne. Man vil typisk se
multen græsse på sten og stolper i havneområder og ved moler, i større eller mindre stimer.
Spisefisk - Tilberedning af multe
Multen er en god spisefisk, kødet er lyst og lækkert. Når
multen er renset for indvolde og skællene er fjernede, kan man skære fileterne af
multen eller tilberede den hel.
Multen kan dampes i ovnen sammen med grøntsager, eller grilles på kuglegrillen.