Kendetegn - Sådan kender du stavsild
Stavsild og den meget lignende art
majsild går under fællesbetegnelsen stamsild.
Stavsilden kan minde om en stor
sild. Der er dog en del tydelige forskelle på
stavsild og
sild, alene på kropsformen og udseendet af hovedet.
Stavsild kan blive meget større end
sild, så ofte afslører størrelsen på fisken med det samme, at der ikke er tale om en almindelig
sild.
Stavsilden kan til gengæld nemt forveksles med
majsilden.
Majsilden er meget sjælden i Danmark, men man kan dog støde på den.
Stavsilden er ret almindelig.
Majsilden har 1 - 6 mørke pletter langs siden, imens
stavsilden har 6 - 12 pletter. Pletterne på siden af fisken ses tydeligst, hvis skællene skrabes af. Man kan dog ikke regne helt med antallet af pletter, og de to arter kan ikke med sikkerhed skelnes fra hinanden ud fra dette.
For at bestemme om der er tale om en
stavsild eller en
majsild, skal man tælle antallet af gællegitterstave.
Majsilden har 90 - 120 gællegitterstave pr. gællebue, hvor
stavsilden kun har 40 - 60 gællegitterstave pr. gællebue.
Majsild og især
stavsild bliver af og til fejlagtigt omtalt som
høstsild.
Høstsild er en betegnelse for store
sild som fanges til
høst, altså hen på efteråret. Selvom at
stavsild og
majsild ofte er større en del almindelige
sild, er
høstsild dog bare en betegnelse for store eksemplarer af den almindelige
sild og ikke
stavsild eller
majsild.
Stavsildefiskeri - Hvordan fanger man stavsild?
Stavsilden tager gerne et
flådfisket stykke
sild,
makrel eller
hornfisk, men den kan også fanges på
makrelforfang,
sildeforfang,
blink eller
kastepirk.
Stavsilden fighter godt, dens styrke kan sammenlignes med
makrellens.
Fiskepladser - Hvor fanges stavsild?
Stavsild fanges ofte som bifangst under fiskeri efter
makrel på den jyske vestkyst. Der bliver bl.a. fanget
stavsild ved Hvide Sande, Thorsminde og Hanstholm.
Stavsilden opholder sig tilsyneladende gerne sammen med stimer af
makrel.
Spisefisk - Tilberedning af stavsild
Stavsilden kan spises, men der er en del ben i fiskens kød.