Kendetegn - Sådan kender du majsild
Majsild og den meget lignende art
stavsild går under fællesbetegnelsen stamsild.
Majsilden kan minde om en stor
sild. Der er dog en del tydelige forskelle på
majsild og
sild, alene på kropsformen og udseendet af hovedet.
Majsild kan blive meget større end
sild, så ofte afslører størrelsen på fisken med det samme, at der ikke er tale om en almindelig
sild.
Majsilden kan til gengæld nemt forveksles med
stavsilden.
Majsilden er meget sjælden i Danmark, men man kan dog støde på den.
Stavsilden er ret almindelig.
Majsilden har 1 - 6 mørke pletter langs siden, imens
stavsilden har 6 - 12 pletter. Pletterne på siden af fisken ses tydeligst, hvis skællene skrabes af. Man kan dog ikke regne helt med antallet af pletter, og de to arter kan ikke med sikkerhed skelnes fra hinanden ud fra dette.
For at bestemme om der er tale om en
stavsild eller en
majsild, skal man tælle antallet af gællegitterstave.
Stavsilden har 40 - 60 gællegitterstave pr. gællebue, imens
majsilden har hele 90 - 120 gællegitterstave pr. gællebue.
Majsild og især
stavsild bliver af og til fejlagtigt omtalt som
høstsild.
Høstsild er en betegnelse for store
sild som fanges til
høst, altså hen på efteråret. Selvom at
majsild og
stavsild ofte er større en del almindelige
sild, er
høstsild dog bare en betegnelse for store eksemplarer af den almindelige
sild og ikke
majsild eller
stavsild.
Majsildefiskeri - Hvordan fanger man majsild?
Majsilden tager gerne et
flådfisket stykke
sild,
makrel eller
hornfisk, men den kan også fanges på
makrelforfang,
sildeforfang,
blink eller
kastepirk.
Majsilden fighter godt, dens styrke kan sammenlignes med
makrellens.
Fiskepladser - Hvor fanges majsild?
Majsilden fanges meget sjældent i Danmark, men som med
stavsild fanges den oftest som bifangst under fiskeri efter
makrel på den jyske vestkyst. Der skulle være chancer for
majsild ved steder som Hvide Sande, Thorsminde og Hanstholm.
Majsilden opholder sig tilsyneladende gerne sammen med stimer af
makrel.
Spisefisk - Tilberedning af majsild
Majsilden kan spises, men der er en del ben i fiskens kød.