Kendetegn - Sådan kender du aborre
Aborren kendes på de sorte tværgående striber, de spidse pigge i rygfinnen og de røde bug- , gat- og halefinner. I nogle tilfælde kan de sorte striber dog være meget utydelige eller helt væk. Når
aborrer når en vis størrelse, får de en karakteristisk pukkel på ryggen.
I ferskvand kan
aborren for den utrænede artsbestemmer forveksles med
sandart og
hork.
Sandarten har dog et spidsere hoved og en mere langstrakt kropsform end
aborren, og
sandarten har desuden lange tænder, det har
aborren ikke.
Horken har den samme piggede rygfinne som
aborren, men munden på
horken er mindre, og der er en skægtråd i hver mundvig hos
horken.
I brakvand kan
aborren forveksles med
havbars, men
havbarsens kropsform er længere, og
havbars er generelt mere sølvskinnende end
aborre.
Aborrefiskeri - Hvordan fanger man aborre?
Aborrefiskeri kan både foregå med naturlig agn og kunstagn. Den helt klassiske fiskemetode til
aborrer er en
regnorm fisket på en
enkeltkrog under en
prop eller en lille sølvskinnende eller rød
spinner fisket tæt hen over bunden. Begge fiskemetoder kan være effektive, og især børn og nybegyndere kan hurtigt få en succesoplevelse med
aborrefiskeriet, hvis der fiskes med
prop og orm.
Ud over
regnorm kan
aborren også fanges på
agnfisk, altså små levende eller døde fisk.
Aborren foretrækker en spillevende
agnfisk, men det kan også lade sig gøre, at fange
aborrer på hele eller halve døde
agnfisk. Små levende
skaller,
rudskaller,
løjer,
karusser,
aborrer eller
rimter er gode
agnfisk til den store
aborrer.
Agnfisken kan ligesom
regnormen fiskes under et
flåd, men det kan også være effektivt at fiske efter
aborrer på bunden med et bundforfang.
Aborren er en
rovfisk, men af og til kan man opleve at især mindre
aborrer hugger på majs, når der medefiskes efter andre arter som karpe,
suder eller
karusse.
Når
aborren hugger på en naturlig agn altså
regnorm eller
agnfisk, skal der gives
modhug med det samme.
Aborren vil hurtigt forsøge at sluge agnen, og man risikerer nemt at kroge
aborren dybt, hvis der ikke gives et godt
modhug, så snart
aborren har taget agnen.
Aborren kan også fanges på nærmest alle kunstagn eksempelvis
spinner,
blink, jig,
wobler eller på
flue med
fluestang. Det siges at
aborren er særligt forfalden til røde farver, og det har førhen været meget brugt, at sætte et rødt stykke
uldgarn på krogen af
spinnere og
blink, når der skulle fiskes efter
aborrer.
Jiggen er en meget populær kunstagn til
aborrefiskeriet. Den lille gummikrop kan have forskellige former og farver, og kan eksempelvis imitere en lille fisk, krebs eller orm. Jiggen kan fiskes på forskellige måder, og helt traditionelt fiskes den med et jighoved, som gummikroppen sidder direkte i. Jiggen kan dog også rigges som en ophænger, på et såkaldt dropshot rig eller som et carolina- eller texas rig, hvor et løst bly- eller tungstenshoved monteres på linen foran jiggen.
Under isfiskeri bruger man især i vores nabolande Norge og Sverige nogle specielle kunstagn til
aborrefiskeriet.
Balancepirke er pirke som står vandret i vandet, da linen monteres i et øje midt på pirken.
Balancepirken har en
enkeltkrog i hver ende, og en lille
trekrog på undersiden. Krogene agnes traditionelt med maddiker, men en stump
regnorm kan også bruges. Når
balancepirken jigges op og ned, bevæger den sig i lokkende bevægelser frem og tilbage, pga. den ske som sidder i den ene ende at pirken.
En anden agn som bruges under isfiskeri efter
aborrer er en
mormyska.
Mormyskaen ligner meget et lille jighoved, men i stedet for en jigkrop agnes den med et par maddiker.
Mormyskaen fiskes ofte på en meget let
ispimpel fiskestang.
Fiskepladser - Hvor fanges aborre?
Aborrer findes i næsten alle søer, åer og moser men også i de brakke dele af de indre farvande, eksempelvis omkring Bornholm og rundt om det meste af Sjælland, Lolland og Falster. Generelt går
aborren tæt på bunden, men den kan også fanges oppe i vandmasserne i større søer.
Gudenåen ved Randers, St. Vejle Å, Tryggevælde Å og Køge Å er kendte
aborrepladser, især når der er tale om specimenfiskeri efter store
aborrer.
Spisefisk - Tilberedning af aborre
Aborren smager fantastisk, og den er nem at skære fileter af.
Aborre fileten kan paneres, og serveres med citron og remoulade på et stykke rugbrød, eller til kogte kartofler med hollandaise sauce.
Skån
aborrebestanden og tag kun få
aborrer med hjem.
Aborrer op til 500 gram er gode spisefisk, men større fisk bør genudsættes, så de kan gyde og holde bestanden ved lige. En sø eller mose kan hurtigt blive tømt for
aborrer ved overfiskeri.