Kendetegn - Sådan kender du rudskalle
Rudskallen har gyldne skinnende skæl og røde øjne.
Rudskallen kan forveksles med
skallen, men hvor
skallens ryg og bugfinne starter lige over hinanden, starter
rudskallens rygfinne betydeligt længere tilbage på fiskens krop end bugfinnen. Desuden har
skallen helt sølvfarvede skæl, hvor
rudskallens skæl ofte er mere gyldne. Det varier dog meget fra fisk til fisk, hvor udpræget den gyldne farve er.
Rudskaller bliver generelt større end almindelige
skaller / gråskaller. Der findes en rød eller gul udgave af
rudskallen, en såkaldt guldrudskalle. En guldrudskalle er fremavlet til at få den røde farve til brug i havedamme og lignende. Nogle steder findes guldrudskaller dog i naturen, hvor de er sat ud af mennesker.
Rudskallefiskeri - Hvordan fanger man rudskalle?
Rudskallen fanges ofte ved medefiskeri med
regnorm, majs eller franskbrød. Agnen kan fiskes under et
flåd, eller på et bundrig. På en varm sommerdag vil man ofte kunne se
rudskallerne stå tæt på overfladen i søer og moser. Står fiskene tæt på overfladen, er det naturligvis en fordel at fiske med
flåd, så agnen kan placeres lige for snuden af fiskene.
Rudskaller kan også fanges på
flue, og er tilsyneladende lidt mere interesserede i et bytte i bevægelse end den almindelige
skalle / gråskalle. Dog kan
skaller også sagtens fanges på
flue. Små lyse
fluer plejer at være gode til
rudskaller og
skaller.
Rudskallen tager også gerne en orm eller et majskorn, som spindes langsomt ind efter et
flåd.
Fiskepladser - Hvor fanges rudskalle?
Rudskaller findes i mange søer, moser og åer i Danmark.
Rudskallerne findes ofte tæt ved søens åkander, eller andre steder, hvor den har mulighed for at gemme sig. Dog kan fiskene som tidligere nævnt, stå helt frit i vandet tæt på overfladen, på varme sommerdage.
Spisefisk - Tilberedning af rudskalle
Rudskaller spises normalt ikke i Danmark. Dog er de tidligere blevet brugt i fiskefars, og der findes da også opskrifter på
skaller tilberedt "Allá stegte
sild". Der er mange ben i både
skalle og
rudskalle.