Jeg brugte en meget standard opskrift til dellerne så det er ikke nogen fancy opskrift man skal igennem. det krævede selvfølgelig lidt mere tid da jeg jo først lige skulle hakke stykkerne i en foodprocessor. Lige for at genopfriske hvad det var jeg brugte havde jeg hjemtaget 35
havkarusser og skåret sider af dem uden skind. Det gav i alt 70 sider med ben som tilsammen vejede 375 gram. Her er et billede af dem:
Efter at have hakket fisken og tilsat løg, æg, mælk, kikærte mel (de havde åbenbart ikke kartoffelmel i den butik jeg købte ind i) samt salt og pepper så farsen således ud:
Efter formning og stegning af de syv frikadeller det kunne blive til så det endelige resultat således ud (der er blevet taget to og
fjæsing fileter ses desuden også):
Og hvordan var de så? Jeg fik at vide af de andre der spiste at de smagte som normale fiskefrikadeller, bare krydrede, hvilket overraskede dem da jeg sagde at jeg kun havde kommet salt og pepper i. Fisken må derfor siges at have en naturligt krydret smag. Nu kan man jo undre sig over hvorfor at jeg ikke skriver om hvordan jeg selv oplevede dem. Jeg smagte dem da selvfølgelig selv og bemærkede også den meget specielle krydrede smag. Sagen er bare den at da jeg rensede og skar sider af
havkarusserne havde deres maveindhold eller indvolde en virkelig klam lugt, som jeg før har beskrevet som metallisk tangslam som har ligget i solen, der blandede sig med den specielle krydrede lugt. Jeg har nok fået sammenblandet de to lugte mentalt da jeg ved lugten og til dels også smagen af fiskefrikadellerne (samt lugten af farsen) blev mindet om
havkarusse-indmad og med det samme mistede appetitten. Jeg fik derfor kun selv spist en halv fiskefrikadelle. Den krydrede lugt og smag irriterede dog overhoved ikke de andre.
Med alt sagt og taget mængden af fisk der skal arbejdes med samt den middelmådige smag til betragtning vil jeg ikke anbefale at lave fiskefrikadeller med
havkarusser. Hvis at de skal serveres for andre og man er klar på at håndtere alle de små fisk/der ikke er noget bedre at fange kan det måske overvejes, men ikke hvis at man selv skal spise dem 😛.
Det var et sjovt eksperiment, men ikke noget som jeg vil gentage 🙂.