Sport Dres
Emma Line
Geoff Anderson
Netbait
fiskpaakrogen.dk
Geoff Anderson
Julefiskeri - Lystfiskeri i juleferien og til nytår

Lystfiskeri i sommerferien for børn, begyndere og øvede lystfiskere

I sommerferien i juli / august måned byder Danmark på godt fiskeri efter rigtig mange forskellige fiskearter. Både nybegyndere og garvede lystfiskere har gode chancer for at fange fisk i sommerferien. Børn og nybegyndere kan i mange havne fange småfisk som ålekvabbe, ulk, ål og kutlinger, uden at det kræver lange kast eller dyrt fiskegrej. I ferskvand er det også nemt for selv en nybegynder, at fange fisk som aborre, skalle, rudskalle, brasen og regnbueørred. De mere øvede lystfiskere kan nyde godt af havets makreller, multer, hornfisk, torsk og sej, og søens sudere, karper, karusser og gedder i sommerferien.


Fiskeri for børn og nybegyndere i sommerferien

Er man nybegynder inden for lystfiskeri, har man måske endnu ikke den teknik og det grej, som kræves for at man kan fiske efter arter som makrel, torsk eller sej fra mole eller kyst. Men i havnebassinerne kan man ofte fiske, uden at det kræver lange kast. I havnene i Danmark støder man ofte på arter som ålekvabbe, ål, havkarusse, kutling og ulk men man kan også støde på fine skrubber, isinger og rødspætter.

Fælles for alle disse arter er, at de holder til tæt ved bunden. Derfor er det oplagt at fiske med et bundforfang. Man kan købe færdige bundforfang, som er beregnede til fladfisk, og de fungerer fint til større fisk. Men ofte er krogene på købeforfangene for store, til at fange de mindre arter som findes i havnebassinerne. Derfor er det en god ide at lave sit eget forfang, med nogle små kroge. Forfanget skal bestå af et lod, som monteres i bunden, og en eller to linetjavser, hvori krogene monteres. Man kan agne krogen med mange forskellige ting. Kan man skaffe børsteorm, sandorm eller levende rejer er det et hit, men regnorm, små sildestrimler, eller rejer fra frost eller lage, kan også fungere rigtigt fint.

Teknikken til at fange småfiskene er simpel. Forfanget sænkes til bunden, og linen strammes op. Når fiskene napper, kan det tydeligt ses på stangspidsen, og med det samme gives et modhug. Bliver fisken kroget, vil den ofte sprælle, hvilket man kan mærke i stangen, og fisken kan hales ind.

I små søer og åer kan børn og nybegyndere også nemt fange fisk. Her kan det klassiske forfang med prop, et splithagl og en regnorm på en enkeltkrog være et hit. Forfanget tilpasses så ormen bliver fisket i nærheden af bunden, her holder fisk som aborre, skalle, rudskalle, brasen og regnbueørred ofte til. Når flådet bevæger sig eller går under gives et modhug. Mærker man fisken sprælle for enden af linen efter modhugget, kan den hales ind. Et bundforfang agnet med regnorm fungerer også rigtigt fint til de ovennævnte arter.

Husk at alle undermålere skal genudsættes.

Bemærk at man mange steder i Danmark kan risikere at fange fjæsinger i sommermånederne, når man fisker i saltvand. Fjæsingen har giftige pigge, og det er derfor vigtigt at man ved, hvordan fjæsingen ser ud, og hvordan man skal håndtere den.

Se billeder af fjæsingen her: http://www.fiskefoto.dk/fangster/fjaesing-trachinus-draco/18

Sommerferie-makrel, torsk og sej fra havn og mole

I sommermånederne kommer torsk, sej og makrel ind til kysterne. De kan fanges fra moler, havne og nogle steder direkte fra kysten. Torsk og sej fanges ofte ved bunden og tæt på stenmoler, hvor de står og gemmer sig, makrel svømmer derimod ofte frit rundt, og kan fanges i hele vandsøjlen. Spinnefisker man fra en mole, vil man typisk fange makrel længst ude i kastet, og torsk of sej når agnen nærmer sig molen. En god kombination til fiskeri efter makrel, torsk og sej er en kastepirk på 20 - 50 gram, afhængigt af kastevægten på stangen og vejrforholdene, samt et makrelforfang med 5 - 6 glinsende fluer. Kastepirk og forfang kastes ud, og spindes ind i små lokkende ryk. Makrel og sej giver en god og livlig fight, imens torsken er mere tung og død at fighte. Da torsk ofte hugger tæt på deres skjulested, skal de holdes hårdt lige fra starten, så de ikke når at sætte sig fast i molens sten, tang og gamle forfang.

Fiskeriet efter både torsk, sej og makrel er som regel bedt tidligt om morgenen og om aftenen.

Makrel, torsk og sej kan også fanges på en flådfisket strimmel af sild, hornfisk, makrel eller tobis.

Makrel er en fantastisk sommerspise. Prøv eksempelvis en makrel direkte i kuglegrillen sammen med lidt røgsmuld. Eller pak makrellen ind i sølvpapir sammen med dine favorit krydderurter, salt og peber og bag den i ovnen. Makrel kan eksempelvis servers sammen med kartoffelsalat eller en grøn salat.

Fiskeri efter fredfisk som karpe, suder, brasen og skalle i sommerferien

I de varme måneder er der rigtig gang i fredfiskene. I næsten alle små moser, søer og åer kan man fange skaller eller rudskaller, og mange steder er det også muligt at fange skælkarper, spejlkarper, sudere og brasen. Fredfiskene kan fanges på majs eller regnorm fisket under prop, eller på et bundforfang. Fisker man med prop, bør man indstille forfanget sådan, at agnen præsenteres lige over bunden.

Husk at fredfiskene bør genudsættes for at skåne bestanden!

For den øvede lystfisker - multefiskeri i sommerferien!

Multen er en spændende sommergæst i Danmark. Især omkring sommerferien i juli / august er der gang i multerne i havne, ved moler og langs kysterne. Multerne fanges ofte på franskbrød, men de kan også fanges på små fiskestykker eller på flue. Multefiskeri kræver meget tålmodighed og forsigtighed, da multerne som regel er meget sky og forsigtige.

På FiskeFoto finder du en detaljeret guide til multefiskeri :
http://www.fiskefoto.dk/artikel/guide-til-multefiskeri-med-broed-forfodring-krog-line-madding/60

Put and take ørreder i sommerferien

Der udsættes altid fisk i put and take søerne, men sommervarmen kan gøre fiskene dovne og svære at fange. Derfor kan det godt betale sig at stå tidligt op, og starte fiskeriet efter put and take søens regnbueørreder, bækørreder, guldørreder og kildeørreder, inden solen rigtigt begynder at bage. Ligeledes kan det sene aftenfiskeri også være godt i put and take søerne i sommermånederne.

Ørrederne hugger gerne på en klump PowerBait fisket under flåd eller ved bunden, men en almindelig regnorm fra haven, kan også fungere rigtigt godt til put and take søens ørreder. Prøv at spind din flådfiskede regnorm eller PowerBait klump langsomt ind, det kan ofte give bonus!

Små kunstagn som spinnere, blink, woblere eller fluer kan også lokke ørrederne til hug.

Facebook

Like FiskeFoto på facebook og hold dig opdateret!



Fiskekalender for juli

Se hele fiskekalenderen for juli her

Aborre
123 fangster
Skalle
74 fangster
Torsk
43 fangster
Makrel
42 fangster
Gedde
37 fangster
Skælkarpe (inkl. koi karpe)
37 fangster
Bækørred
35 fangster
Rudskalle
28 fangster
Regnbueørred
24 fangster
Havkarusse
23 fangster

Husk fisketegn

Er du imellem 18 og 64 år gammel, skal du huske at købe fisketegn, med mindre du fisker i en put and take sø. Du kan læse mere om fisketegn og hvordan du køber det her:
https://www.fisketegn.dk

Artikler om lystfiskeri i udlandet

Shopping guide
Det største udvalg - I den største butik – Til den bedste pris.
Havture med M/S Bodil og M/S Muddi.
Find din nærmeste forhandler af kvalitetstøj fra Geoff Anderson her
En webshop med alt inden for fiskeagn, direkte til din dør.
Spændende fiskegrej til en god pris!
Find FiskeFoto.dk på Facebook
Pausefiskeren.dk