Sport Dres
Emma Line
Geoff Anderson
Netbait
fiskpaakrogen.dk
Geoff Anderson
Begynderguide til sildefiskeri og et par tricks

Begynderguide til sildefiskeri og et par tricks

Oprettet tirsdag d. 31. marts 2015
Sildefiskeri er såre simpelt, men der kan alligevel gøres lidt for at optimere fiskeriet. Her er en hurtig guide til at komme i gang med sildefiskeri, og et par tricks som garvede sildefiskere måske også kan bruge.

Sildeforfanget

Sild fanges næsten altid på et sildeforfang. Et sildeforfang består normalt af en 5 - 6 fluer, som sidder efter hinanden på en række. Der findes mange forskellige typer af sildeforfang. Fluerne på forfangene kan bestå af en selvlysende perle, fjer, glimmer, vinger og naturligvis en krog. Hvis krogene på forfanget ikke er alt for store, kan forfanget sandsynligvis fange sild. Hvilket forfang man fisker med, kan dog have stor betydning for, hvor mange sild man får på krogen.

Jeg har de bedste erfaringer med sildefluer, som består af en selvlysende perle, glimmer og en lille krog. Faktisk har et såkaldt tobisforfang, som er et sildeforfang med meget små kroge, vist sig at være utroligt effektivt til sild. Den eneste ulempe ved tobisforfangene er, at linen som de er bundet af, er ret tynd, og dermed kan man nemt miste nogle fluer på forfanget.

Sildebly

Sildeforfanget monteres på hovedlinen. For enden af sildeforfanget monteres noget vægt i form af et sildebly, en kastepirk eller et blink. Sildebly vejer normalt fra 30 - 60 gram, pirke eller blink bør være i samme vægtklasse. Fisker man steder hvor sildene står meget tæt, bør man afmontere trekrogen på blink og kastepirke, for at undgå fejlkrogninger. En kastepirk eller et blink uden trekrog, vi også bevirke at man får færre bundbid.

Teknik til sildefiskeri

Sildeforfanget med det påmonterede sildebly kastes ud, og får lov at synke helt til bunden. Så snart blyet rammer bunden, begynder indspindingen. Forfanget spindes først lidt ind med hjulet, imens stangspidsen føres ned imod vandoverfladen. Derefter rykkes forfanget ind i små lokkende ryg, imens stangen hæves. Teknikken gentages indtil silden hugger, eller det tomme sildeforfang kommer ind. Fisker man et sted, hvor der ligger store sten i vandkanten, kan det være en fordel at spinde forfanget hurtigt ind de sidste par meter, for at undgå at forfanget sætter sig fast.

Når silden hugger, bør man stoppe de rykkende bevægelser, og spinde ind i jævnt tempo, da silden ellers nemt falder af igen. Ofte vil flere sild hugge på næsten samme tid, og det er ikke ualmindeligt at have fuld hus på et sildeforfang med 5 eller 6 kroge. Når man mærker at en sild hugger, kan det give pote, at stoppe indspindingen helt i 5 - 10 sekunder, dog skal hovedlinen altid holdes stram. På denne måde forbliver forfanget i sildestimen, og der er større chance for, at flere sild når at hugge, inden forfanget spindes ind.

Nogle gange kan fiskeriet giver rigtigt mange sild på kort tid. Sildene smager godt, men stop fiskeriet når du ikke selv kan bruge flere sild. Hele sild er i øvrigt fine agnfisk til geddefiskeri, og sildestrimler kan også bruges som agn til en lang række saltvandfisk, eksempelvis pighvarre, slethvarre, skrubbe, ising, hornfisk, makrel og torsk.

Hvornår kan man fange sild?

Fisker man sild ved en sluse, eksempelvis ved Hvide Sande, kan fiskeriet være næste umuligt, og som regel ret dårligt, hvis slusen er åben. Den åbne sluse betyder nemlig, at der er meget strøm i vandet. Er slusen derimod lukket, er der ingen strøm, og sildene hober sig op foran slusen. Her kan man opleve rigtigt godt sildefiskeri.
Sild kan træffes hele året rundt, men sildefiskeriet er specielt godt i foråret og til st. Om foråret omkring påske kommer sildene ind i stort antal for at gyde. Om efteråret omkring sttid kommer de store og fede høstsild. Du finder fiskekalenderen og mere information om sild her: http://www.fiskefoto.dk/fangster/sild-clupea-harengus/26


Forfatter:

Forskellige sildefluer. Længst til venstre tobisfluen. Længst til højre en stor makrelflue til sammenligning.
Forskellige sildefluer. Længst til venstre tobisfluen. Længst til jre en stor makrelflue til sammenligning.
Der findes mange forskellige typer af sildeforfang.
Der findes mange forskellige typer af sildeforfang.
Kastepirke kan bruges som vægt for enden af sildeforfang.
Kastepirke kan bruges som vægt for enden af sildeforfang.
Sildebly på 30, 40, 35 og 60 gram.
Sildebly på 30, 40, 35 og 60 gram.
Spanden kan hurtigt blive fuld, når man rammer sildestimen.
Spanden kan hurtigt blive fuld, når man rammer sildestimen.

Andre artikler

Shopping guide
Det største udvalg - I den største butik – Til den bedste pris.
Havture med M/S Bodil og M/S Muddi.
Find din nærmeste forhandler af kvalitetstøj fra Geoff Anderson her
En webshop med alt inden for fiskeagn, direkte til din dør.
Spændende fiskegrej til en god pris!
Find FiskeFoto.dk på Facebook
Pausefiskeren.dk