Sport Dres
Emma Line
Geoff Anderson
Netbait
fiskpaakrogen.dk
Geoff Anderson
Regnorm - verdens bedste fiske-madding?

Regnorm - verdens bedste fiske-madding?

Oprettet mandag d. 29. marts 2021
Regnorm, tigerorm eller kompostorm, de fleste lystfiskere har nok på et eller andet tidspunkt fisket med orm. Regnormen er en super effektiv agn, måske verdens bedste madding? Regnormen når som agn ud til en bred vifte af fiskearter. Regnormens naturlige forekomst i Danmark samt dens duft og bevægelse, gør den til en super effektiv agn til nærmest alle ferskvandsfisk.
I artiklen her vil vi gennemgå hvordan du fisker med regnorm, hvordan du selv finder dine regnorme og hvordan du bedst opbevarer regnormene.

Regnorm som agn

Fiskeri med orm og prop

Regnormen kan præsenteres for fiskene på mange forskellige måder, men den mest brugte metode er formegentligt regnorm fisket under flåd på en enkeltkrog. Det er den helt klassiske fiskemetode, hvor flådet sættes øverst på linen, derefter noget synk og nederst en enkeltkrog med regnorm.
Flådet har flere funktioner, men først og fremmest er flådet en bidindikator. Går flådet under, vipper lidt eller bliver det trukket til siden, er der sikkert en fisk i den anden ende af linen. Flådet sørger også for at agnen præsenteres det rigtige sted i vandsøjlen, og samtidigt fungerer flådet sammen med den mængde synk man monterer på linen som kastevægt.
Der findes mange forskellige typer af flåd, eksempelvis det følsomme penneflåd, som kan registrere selv det mindste nap, det røde og hvide flamingoflåd som kan bruges som allround flåd og bobleflådet som kan fyldes delvist med vand, for at forøge kastevægten.
Prop og orm er velegnet til fiskeri efter arter som eksempelvis aborre, bækørred, skalle, rudskalle, brasen, regnbueørred, karpe, karusse, stalling, rimte og suder.

Aborre på 1,2 kilo og 43 cm. fanget på en stor regnorm under flåd.
Aborre på 1,2 kilo og 43 cm. fanget på en stor regnorm under flåd.
Strømskalle fanget på regnorm og penneflåd.
Strømskalle fanget på regnorm og penneflåd.
En perfekt kroget aborre. Agnen er regnorm.
En perfekt kroget aborre. Agnen er regnorm.
Spejlkarpe på 3,8 kilo fanget på regnorm og bobleflåd.
Spejlkarpe på 3,8 kilo fanget på regnorm og bobleflåd.

Regnorm på bundforfang

Med et bundforfang eller bundrig med regnorm fiskes agnen automatisk lige over eller på bunden. Det klassiske bundforfang kaldes for et paternoster forfang. Dette forfang består af noget synk som sidder i bunden af forfanget og to linetjavser med kroge, som sidder forskudt et stykke oppe af linen over synket. Der findes mange forskellige typer af bundforfang, som har hver deres fordele og ulemper. Et andet forfang som er meget brugt er et gennemløbsforfang eller gliderig. På et gliderig går linen igennem et hul i synket, og synket kan således glide frit op af linen. For enden af linen monteres en enkeltkrog, og 20 - 30 cm fra krogen bindes en swivel. Swivlen sørger for at synket ikke kan glide helt ned til krogen. Med et gliderig er der direkte kontakt til agnen. Når fisken hugger på agnen, vil den trække i hovedlinen, uden at den først skal løfte synket, og selv små nap kan derfor registreres på stangspidsen, hvis linen holdes stram ud til gliderigget.
Fælles for de fleste typer af bundforfang er, at hugget bliver registreret oppe ved stangen, når fisken hiver i hovedlinen. En effektiv måde at registrere nap på er at holde stangen i hånde, og mærke om noget piller ved ormen i den anden ende af linen. Er der langt imellem nappene, kan det dog være bekvemt med en anden form for bidindikator. Sættes stangen i en stangholder, kan man på en stang med en blød spids, nemt se om en fisk hugger på ormen. Man kan også montere en åleklokke på spidsen af fiskestangen, klokken vil ringe, når stangspidsen vibrerer ved hug. Der findes også et hav af forskellige elektroniske bidmeldere. Denne type af bidmelder registrerer på forskellige måder, om der bliver trukket line af hjulet, elektroniske bidmeldere bruges ofte ved fiskeri efter karper, sudere og stør.

En klase af regnorm på en stor enkeltkrog. Der fiskes stør.
En klase af regnorm på en stor enkeltkrog. Der fiskes stør.
Ål på 530 gram og 66 cm. fanget på regnorm.
Ål på 530 gram og 66 cm. fanget på regnorm.
Stør fanget på en klase regnorm fisket på bunden.
Stør fanget på en klase regnorm fisket på bunden.

Regnorm på ren line

En fiskemetode som måske er lidt overset, er at fiske regnormen på ren line. Det vil sige, at man kun har en enkeltkrog med regnorm for enden af linen, altså intet flåd eller synk. Metoden giver ikke ret lange kast, men til gengæld kan regnormen præsenteres super lokkende og naturligt, når den synker langsomt ned igennem vandet. Når regnormen synker ned igennem vandet og vrider sig lidt på krogen, vil fisk som aborre, skalle og regnbueørred tit hugge, men selv når regnormen ligger på bunden er der chance for hug. På bunden vil især arter som karpe, suder, brasen og karusse være interesseret i ormen. Regnormen på ren line kan også fiskes aktivt, ved at den trækkes ind i små nyk, det kan virkeligt pirre en aborre eller regnbueørred.

Tigerørred på 2,84 kilo og 61 cm. fanget på regnorm fisket på ren line.
Tigerørred på 2,84 kilo og 61 cm. fanget på regnorm fisket på ren line.
Ved fiskeri med ren line, monteres regnormen således på krogen.
Ved fiskeri med ren line, monteres regnormen således på krogen.
Regnorme.
Regnorme.

Hvordan sætter man regnorm på krogen

Det er vigtigt at regnormen sidder rigtigt på krogen, hvis den skal lokke en fisk til hug. Ofte vil man sætte en enkelt regnorm på en enkeltkrog, men regnorme kommer i mange størrelser, så det kan være nødvendigt at sætte flere mindre orme på krogen, eller måske nøjes med at sætte en halv eller kvart orm på. En regnorm nappes nemt over i mindre stykker med fingrene eller en saks.
Når der skal fanges småfisk som fx skalle, rudskalle, trepigget hundestejle, grundling eller elritse, vil det være nok med et meget lille stykke regnorm på en lille krog. Til put and take søens regnbueørreder, søens aborrer, karper og sudere er en enkelt stor regnorm perfekt. Nogle arter er vilde med en stor klase af regnorm, som monteres på en stor enkeltkrog typisk vil man fiske efter ål, havørreder, laks og stør med en stor klase af regnorm.
At regnormen monteres på en passende krogstørrelse er meget vigtigt. Generelt vil en større krog have et bedre kroghold end en mindre. Altså vil fisken sidde bedre fast, og man vil ikke så nemt miste fisken under fighten. En mindre krog vil dog være nemmere at kroge fisken med, så det er med at finde et kompromis.
Til store fisk som stør og store karper vil en enkeltkrog i størrelse 3 - 4 ofte være passende. Til regnbueørreder, aborrer, rimter, store skaller, ål, mindre karper, sudere og lignende vil en krog i størrelse 6 - 8 være passende. Derfra kan man gå helt ned i så små kroge som størrelse 22 eller endnu mindre, når små fiskearter som grundling, trepigget hundestejle, nipigget hundestejle og elritse skal fanges.
Bemærk at krogstørrelsen bliver mindre, jo jere tallet er. Eksempelvis er en størrelse 3 krog større end en størrelse 6.

Et lille stykke regnorm fisket under et penneflåd.
Et lille stykke regnorm fisket under et penneflåd.
Trepigget hundestejle fanget på et lille stykke regnorm.
Trepigget hundestejle fanget på et lille stykke regnorm.

Hvordan finder man regnorm?

Grave regnorm

Den mest almindelige og mest kendte måde at finde regnorm på, er formegentligt at grave regnorm. Regnormene lever i jorden, og med en greb eller spade kan man vende jorden, for at få fat i regnormene. En god teknik til at finde regnormene i jorden, er at grave jorden op, og dumpe den ned på jordoverfladen ved siden af hullet hvor man har gravet. På den måde går jordknoldene i stykker, og regnormene bliver synlige. Regnormene foretrækker at leve i fugtig jord, så i tørre perioder kan man med fordel grave regnorm skyggefulde steder, hvor solen ikke har udtørret jorden.

Orm i kompostbunken

I kompostbunken eller kompostbeholderen hvor madrester og haveaffald komposteres, vil man ofte kunne finde orm. Faktisk kan man købe såkaldte kompostorme til at sætte gang i omsætningen i komposten, og hvis man kan undvære lidt kompostorme i kompostbeholderen, virker de fortrinligt som agn. Har man kompostbunke direkte på jorden, vil dette også med sikkerhed tiltrække regnorme. Prøv evt. at skrab noget kompost væk og grav i jorden under kompostbunken. Her er fugtigt og regnormenes har deres spisekammer lige i nærheden.

Ryst regnormen i græsplænen

Det lyder utroligt, og det ser underligt ud, men med en meget simpel metode kan man få regnormen til at kravle op på jordoverfladen af sig selv. Under plænens grønne græs er der ofte masser af regnorme. Men i stedet for at grave græsplænen op, kan man nøjes med at stikke en greb i jorden og ryste den frem og tilbage. Vibrationerne fra rystelserne i greben påvirker regnormene, så de nærmest skyder sig selv op af jorden, og lægger sig oven på græsset. Når man begynder at ryste med greben, går der typisk 10 - 30 sekunder, før den første regnorm kommer op, og derefter kommer regnormene op i et par minutter. Når man er færdig med at samle orm et sted, kan det være nok at flytte greben en halv meter, og gentage proceduren der. Regnormene bor helst i den fugtigste del af græsplænen, men selv under en sveden græsplæne kan der være overraskende mange regnorme at finde. Har man ikke en greb ved hånden, kan en spade også bruges, og har man slet ingen redskaber, kan det også lokke regnorm til overfladen, hvis man står og stamper med fødderne på det samme sted i et stykke tid.

Lyse regnorm om natten

Når duggen er faldet på en sen sommeraften, behøver man ikke andet end en lommelygte for at finde regnorm. Regnormene kommer selv op oven på jorden, og kan især findes på græsplæner. Med lommelygten spottes regnormene let, og med et snuptag kan ormen samles op.

Den hurtige måde at finde regnorm

Hvis man er i tidsnød, kan det ofte give et par hurtige og ofte store regnorme at vende et par store sten i haven. Regnorme ligger gerne under stenene, hvor der er lidt fugtigt. Der kan også være nemme regnorme at finde under urtepotter, som står på jorden eller under træstubbene ved bålstedet.

Køb regnorm i butik og på nettet

Mange grejbutikker har et fint udvalg af levende agn som regnorme, maddiker, casters og forskellige larver. Så har man ikke tid eller mulighed for at finde regnorme selv, kan de købes til rimelige priser. Det er endda muligt at få tilsendt agnen, så man ikke selv skal ud at køre efter den.

Tag et kig på udvalget her hos Netbait.
https://www.netbait.dk/


Regnorme, melorme, maddiker, casters og bienenmaden.
Regnorme, melorme, maddiker, casters og bienenmaden.
Regnorme i ormebøtter.
Regnorme i ormebøtter.

Opbevaring af regnorm

Når der er skaffet regnorme, er det vigtigt at de opbevares rigtigt. Over en kort periode kan regnormene opbevares i en mindre bøtte, eksempelvis når de ligger i fisketasken på fisketuren eller i en jakkelomme i fiskejakken under fiskeriet. Det er en god ide at putte lidt grønt græs, nogle mælkebøtteblade, noget fugtigt mos eller lidt jord i bøtten sammen med ormene. Det holder regnormene fugtige, og samtidigt er materialet i bøtten med til at holde temperaturen i bøtten stabil.
Regnorme kan ikke tåle at temperaturen bliver for j, og de kan heller ikke tåle frost. På en sommerdag kan et par timer i en stegende varm bil nemt tage livet af en bøtte regnorm. I dette tilfælde vil det være nødvendigt at holde ormene kolde, eksempelvis i en køletaske med et køleelement. På en vinterdag med frostvejr, kan det omvendt være et problem, at regnormene bliver stivfrosne og dør. I dette tilfælde kan regnormene opbevares tæt på kroppen, eksempelvis i en lomme eller under det yderste lag tøj.

Regnorme kan som regel nemt overleve en uges tid i en lille bøtte, hvis de holdes fugtige og opbevares ved lav temperatur - gerne i køleskabet. Men skal man gemme regnorme i en længere periode, kan det være nødvendigt at have en mere permanent løsning.
Skal regnormene overleve i en længere periode, skal de have noget at spise og som før nævnt holdes fugtige. En blanding af to dele havejord, en del kattegrus og lidt grønt græs kommes i en spand, og der tilsættes lidt vand, så blandingen ikke er knastør. Kattegrus kan holde på meget vand, uden at jordblandingen bliver til mudder, således behøver man ikke at tilsætte vand til jordblandingen særligt tit. Jordblandingen må ikke blive mudret, det kan regnormene ikke lide. Regnormene kommes i spanden, og overfladen af jordblandingen dækkes af et lag grønt græs. Det er en god ide at have et tæt låg over spanden, da regnorme nemt kan kravle op af lodrette flader. Lav nogle huller i låget på spanden, så der kan komme frisk luft ned til krybene.
Spanden stilles et køligt sted, eksempelvis i en kælder eller i skyggen under en busk. Hold øje med om ormene spiser alt græsset i spanden og tilsæt løbende nyt græs. I sådan en ormespand kan ormene leve i månedsvis.

Alternativer til regnorm

Regnorm er en populær agn i Danmark, men kigger man på et land som England, hvor traditionen for medefiskeri går længere tilbage end i Danmark, vil man se at der ofte fiskes med maddiker. Maddiker er larver fra fluer. Når larverne forpuppes kalder man dem for casters. Casters eller pupper kan også bruges som agn.
Man kan selv fremstille maddiker, se guiden til fremstilling af maddiker her:
https://www.fiskefoto.dk/fiskebiograf-fiskevideoer/hjemmelavede-maddiker/640
Har man ikke selv mod på at fremstille maddiker, kan de købes til fornuftige priser. Tag et kig på udvalget her hos Netbait.
https://www.netbait.dk/

Regnorm kan godt bruges som agn i saltvand, men ormen dør hurtigt og bliver slatten og kedelig på krogen. I stedet kan man bruge andre levende agn som sandorm, børsteorm eller rejer.


Forfatter:


Andre artikler

Shopping guide
Det største udvalg - I den største butik – Til den bedste pris.
Havture med M/S Bodil og M/S Muddi.
Find din nærmeste forhandler af kvalitetstøj fra Geoff Anderson her
En webshop med alt inden for fiskeagn, direkte til din dør.
Spændende fiskegrej til en god pris!
Find FiskeFoto.dk på Facebook
Pausefiskeren.dk